Kostpolitik for Børnehuset Bulderby

Kostpolitik for Børnehuset Bulderby

Om kost og kostpolitik i Dagtilbud Ellekær og Børneby Ellekær

  • Spis grønt
  • Spis frugt
  • Spis groft
  • Spis fisk
  • Drik vand

I hele Børnebyen vil vi have et særligt fokus på årstidens frugt og grønt. I hver af årets 12 måneder er der udvalgt 3 stykker frugt og grønt, som børnene skal lære at kende og som også i løbet af måneden vil være at finde i maden.
Vi opfordrer hermed forældrene til at tale med børnene om månedens frugt og grønt. I dagtilbudsbestyrelsen har vi arbejdet med principper for frokostmåltidet i dagtilbuddet:

  • Der skal prioriteres god tid til at spisefennilke
  • Der skal serveres sund mad
  • Børnene skal opnå ”madmod”
  • Måltidet skal opfattes som et fællesskab
  • Børnene skal lære ”almindelig god bordskik”
  • Børnene skal have medbestemmelse og indflydelse
  • Ovenstående er principper – hvordan der skal arbejdes med ovenstående er pædagogernes
  • ansvar.

Vores kostordning består af frokost og eftermiddagsmad. Det vil sige, at I kun skal medbringe morgenmad samt 3 stk. frugt pr. uge, som kommer i en fælles pulje og bliver brugt i forbindelse med primært eftermiddagsmaden.

Det er ikke længere være muligt at få opbevaret mælk, yoghurt og lignende i Bulderbys køleskab, da fødevarekontrollen kræver, at der er skarp adskillelse af institutionens og Bulderbys fødevarer – så det bliver I nødt til at medbringe i portionsstørrelser.

Vi overholder i vores kostordning de krav, der er til kostsammensætning. Kostordningen bliver så tæt på 100 % økologisk som muligt, og vi arbejder ud fra et princip om, at bruge de grønsager som hører årstiden til. Det gør vi for at spare penge, da årstidens grønsager ofte er billigere og bedre end at købe grønsager uden for sæsonen.

Vi vil veksle mellem kolde måltider, med lune retter, og dage med varmt mad. Der vil være mange grønsager samt friskbagt brød, og kun lidt kød og fisk. Vi vil så vidt muligt lave mad af halalkød, og når vi ikke gør det, vil der være et alternativ til de børn, som kun spiser halalkød. Derudover tager vi kun specielle hensyn, hvis der foreligger en lægeerklæring på bestemte fødevarer, som et barn ikke må få.

rabarberVi har været så heldig, at få midler til at indrette vores køkken med gode maskiner og de rigtige arbejdsredskaber, og det gør, at vi nemt kan bage brød i store portioner og lave mad til flere dage. Det betyder også, at vi regner med at have mulighed for at børnene deltagere i madlavningen. Vi regner med at kunne bruge grønsager fra vores egen have i produktionen, og i det hele taget gøre måltidet og tilberedningen til en pædagogisk aktivitet.

Vi ved, der er rigtig mange holdninger til mad og kost, og flere har givet udtryk for bekymring for ”hvad nu hvis mit barn ikke kan li’, det der bliver serveret” – til det kan vi kun sige, ”Det skal nok gå”. Man skal lige vende sig til det nye, men vi tror på, at det, at vi som voksne spiser med, og det at børnene ser at ”naboen” spiser, gør at selv de kræsne børn får lyst til at smage på det nye og farlige. Vi vil udvikle et system, så i kan følge med i, hvad vi har fået at spise , så i hjemme kan få en snak om maden i Bulderby.