Sidste nyt for i år

Sidste nyt for i år

Nyt om alt muligt,

Et stort velkommen til Trine som er ny pædagog på stue 1 – vi glæder os til at lære hende at kende, og vi håber at i vil tage rigtig godt i mod hende.

Så blev det december, og det er blevet morgenkoldt. Vi får hverdag saltet på legepladsen, men kun fra lågen og frem til stue 1 – så benyt denne vej hvis du har spidse ballerinasko på og vil undgå at falde, det samme gør sig gældende når det sner, så bliver der også kun ryddet sne frem til stue 1.

Vi er allerede startet med vores produktion af julegaver, det er sjovt at være kreativ og lavet noget til andre. Der bliver lagt sjæl, hjerte og kærlighed i mange at de pakker der bliver produceret – vi kan ikke røbe hvad det er, men det er unikt og findes ikke mange andre steder. En stor flok af stor og små har været i kirke, hvor vi var med til krybbespil, vi sang salmer, dansede om juletræet og Johannes spiste alle præstens æbleskiver.

Vi har haft pædagogisk dag i Bulderby – vi brugt dagen på at tale om kommunikation og forventning, og vi har brugte tid på en grundig oprydning, sortering af legetøj og indretning at den nederste del af alrummet. Det er opgaver som vi ikke altid får tid til i en travl hverdag, så det var godt at få det ordnet. Vi er glad for at i hjalp os med at finde alternativ pasning til jeres børn denne dag – når vi hjælper hinanden kan vi nå langt, og der mange ting vi godt kunne bruge hjælp til.

Når vi taler om kommunikation, så handler det om at finde ud af, hvordan vi i det daglige får fortalt det der vigtig om børnenes dag til jer – uden at tiden vi bruger på det går fra muligheden for at være sammen med børnene. I Bulderby bruger vi ikke Børneintra – vi bruger tavler, fordi vi synes det er vigtigt at børn oplever voksne som bruger et skriftsprog – så vores primære kommunikation foregår via tavler i alrummet – her står der nyt om hvad der er sket, og der er opslag som vi gerne vil have i ser om f.eks. møder og andre arrangementer, om sygdomme og ferie pasning. Vi tilstræber at skrive hver dag, men ved travlhed og sygdomme kan det være nødvendigt at fravige.

En institution er et kollektiv, og det vi fortæller om på tavlerne er hvad gruppen af børn har lavet – det er ikke en beskrivelse på individniveau – har jeres barn haft det væsentligt anderledes end normalt, været ked af det, sovet dårligt, slået sig eller været i mange konflikter, så fortæller vi det altid til jer særskilt.

Andre steder man kan finde informationer om vores hverdag er på vores facebookside – https://www.facebook.com/BoernehusetBulderby/ – her kan du se billeder og små film om hvad vi har lavet, på vores hjemmeside www.børnehuset-bulderby.dk og i nyhedsbreve som dette (alle tidligere udgaver findes på hjemmesiden).

Nå vi taler om forventninger, så handler det om at I det daglige vil det være en stor hjælp, hvis i vil blive bedre til at læse opslag og forespørgsler om deltagelse i feriepasning og arrangementer vi holder, så vi ikke skal bruge tid på at spørge – og det vil være rigtig dejligt hvis nyhedsbreve som disse også bliver læste – de indeholder tit vigtige informationer om vores dagligdag og ændringer i denne.

Vi har iværksat en proces hvor vi forsøger at skabe en kultur hvor børn bliver mere selvhjulpne, og vi lære børnene at hjælpe med til at ryde op og behandle vores legetøj og bøger bedre end de gør nu. Vi går foran som personale, og det er derfor vi har ryddet gevaldigt op i vores bøger og legetøj, og det er derfor vi har ændret i indretningen for at skabe zoner som ikke kun indbyder til ”tumle lege”. Vi rydder nu op sammen med børnene før måltiderne, og alle deltagere også selvom de ikke har været med til at lege – det er et fælles ansvar, og vi forsøger at lære børnene at bøger aldrig er noget man bare smider på gulvet – går man forbi en bog som ligger og flyder, så sætter man den på plads, også selvom man ikke selv har læst den.

At være selvhjulpen handler om at opfordre til at kunne selv – det kan man også øve med børnene i forhold til aflevering. Børn der kan gå selv behøver man ikke løfte ind fra bilen. Ved at lade dem åbne lågen selv og gå ind i Bulderby, lade dem selv hjælpe med at tage tøj af og se om ikke de også kan sige farvel uden at skulle være i favnen på en voksen. Som voksen i en daginstitution løfter man rigtig meget i løbet af en dag og af hensyn til vores arbejdsmiljø er vi blevet pålagt at reducere antallet af unødvendige løft for at undgå nedslidning. Børn der kan selv må gerne selv og det kan vi sammen hjælpe dem med at blive rigtig gode til.

I kan hjælpe os med denne proces ved at I bakker op om dette og øve det derhjemme. Det er også en god vane lige at spørge os eller barnet om der noget som der skal ryddes op inden I tager hjem. Alle har tid til lige at sætte 3 biler på plads på hylden eller køre en mooncar ind i skuret.

I må gerne have legetøj med i Bulderby hjemmefra – så længe det er legetøj som I ikke bliver kede af bliver væk eller går i stykker, og så længe at legetøjet overholder almindelige sikkerhedsregler, dvs. at det ikke indeholder batterier, at det ikke indeholder glas eller andre ting som kan gå i stykker og blive til fare. Og så længe det legetøj I tager med ikke er dødirriterende for omgivelserne. En god huskeregel, er at hvis noget legetøj larmer og skaber konflikter derhjemme så gør det det sikkert også i Bulderby (blokfløjter, mundharper pistoler f.eks.). Vi bruger ikke tid på at lede efter legetøj medbragt hjemmefra, men er der tydeligt navn på, dukker det næsten altid op igen. Derudover skal man overveje at medbragt legetøj kan være med til at fastholde barnet og at det nogen gange er bedre for barnets muligheder for at kunne indgå i lege med andre børn ikke at skulle holde øje med sit legetøj. Tag en snak med personalet, hvis du er i tvivl.

Et andet indsatsområde er børnenes garderober. Vi vil gerne at børnene blive bedre til at sætte deres tøj og sko på plads i deres garderoberum. Men det er nogen gange lidt svært. Garderoberne er tit overfyldt med tegninger, ugebreve og tøj og ofte også med tøj som ikke passer mere eller ikke passer til årstiden. Og det kan derfor være svært for børnene at overskue. Så derfor vil vi gerne at I hver fredag tømmer garderoben og tager alt med hjem, så bliver garderoben nemlig også rengjort i weekenden, og I kan lige tjekke om det er tid til at have en større størrelse støvler med, eller om vinterhuen skal findes frem. Tjek også om barnets kurv på badeværelset indeholder et eller flere sæt ekstra tøj som passer til årstiden og som passer i størrelse. Men husk at tage tøjet med igen, vi har kun et meget begrænset udvalg af lånetøj.

Hjælper vi hinanden med alle de almindelige ting, så får vi mere tid til det lidt mere sjove.

Glemt tøj, sko og andet uden navn på, findes nu i 2 mælkekasser i vindfanget (bagdøren).

Mange hilsener

Fra alle os i Bulderby

Comments are closed.