Madmod

Madmod

Madmod

I Bulderby har vi kostordning – middagsmad og eftermiddagsmad bliver lavet i huset, og vi børn og voksne spiser sammen. Det er vi untitledrigtig glade for, og vi synes det er vigtigt at spise sammen og spise det samme mad sammen. Vi er klar over at ændringen fra selv at sørge for mad til sit barn og derigennem at vide præcist hvad barnet har fået at spise og hvor meget til nu, hvor vi sørger for mad for nogen kan være en stor ændring. Det er vores opfattelse at det for langt de fleste børn er gået meget nemt. De har taget det nye til sig, de har været positive, og de har hjulpet til i køkkenet, og nydt samværet omkring måltidet.

For nogen få er overgangen lidt mere svær. Det nye smager måske anderledes, rugbrødet har lidt flere kerner, bollerne er lidt mere grove, syltetøjet har lidt mindre sukker. Man er måske vandt til at fisken er stegt og ikke dampet og man skal måske spise sig mæt på en anden måde end man har været vant til.

Vi laver sund økologisk mad som indeholder den ernæringssammensætning, som vi som institution skal leve op til. VI bager selv vores brød og laver så vidt muligt så meget som vi kan fra ”bunden”.

Når vi laver mad, tager vi ofte udgangspunkt i kendte klassikere og giver dem et twist; Vi putter lidt flere grøntsager i tomatsovsen, lidt spinat i frikadellerne, blander remouladen med friskhakkede urter osv. Der er ofte men ikke altid enten ris, pasta, kartofler eller brød med til maden. Eftermiddagsmaden består af brød med forskellige former for smørelse, ost, marmelade osv. Og én gang ugentlig er der tykmælk med músli eller frugtkompot.

Måske nyt og anderledes for nogen men ikke farligt og/men det kræver mod, madmod at kaste sig ud i det nye. Det hjælper vi børnene med ved at være det gode eksempel og selv spise løs. Vi snakker om at den dampede fisk er den samme slags fisk som man plejer at få som fiskefilet hjemme – den er bare pakket ind på en anden måde. Vi taler om forskellige grøntsager og at den samme grøntsag kan smage på mange forskellige måder alt efter hvordan man tilbereder den. Vi tvinger ikke nogen til at spise noget de ikke har lyst til – men vi opfordrer aktivt til at man smager på maden, og vi insisterer på at man skal have smagt på maden før man kan sige at man ikke kan lide det. Vi prøver i det hele taget at skabe en god og hyggelig stemning omkring måltidet, og prøver at afdramatisere frygten for det ukendte.

Det kan I også gøre derhjemme. Kig på madplanen på hjemmesiden og tal om hvad vi skal have at spise i Bulderby samt snak derhjemme om hvad vi har fået at spise, hvordan så det ud, hvordan smagte det og overvej måske at lave det samme mad derhjemme. I har som forældre en stor mulighed for at tale det mad vi får i Bulderby ”OP”. Har I en positiv tilgang til det mad vi får, så smitter denne holdning af på jeres børn.

Vedhæftet dette ugebrev er indbydelse til forældrerådets og personalets store ”3 i et 1” arrangement. Læs det og tilmeld jeg hurtigst muligt på stuerne.

 

God weekend

Fra alle os i Bulderby

 

 

 

 


Ikke-kategoriseret
Comments are closed.